2022 – To Be or Not to Be (verzet uit 2020)

 “Theater is een spiegel,
een spiegel van de maatschappij,
een stille heldere vijver te midden van een stormachtige wereld”

 In het decor van de Tweede Wereldoorlog speelt Toneelgroep K.A.T. dit jaar de zwarte komedie: “To Be or Not to Be”

Warschau 1939. Met de satire “Een cadeau van Hitler” wil het theatergezelschap van het Polski theater haar publiek waarschuwen voor de opmars van Nazi-Duitsland. Maar aan de vooravond van de aanval op Polen, wordt dit van overheidswege verboden om de “buren” vooral niet te beledigen.
De verontwaardiging van de acteurs is groot, maar deze lijkt meer gestoeld op eigenbelang dan op maatschappelijk bewustzijn. Zo maakt hoofdrolspeler Josef Tura zich drukker om de man die tijdens zijn monoloog de zaal verliet dan de man die Polen dreigt binnen te vallen. Als dat op 1 september 1939 dan toch gebeurt en de geallieerden de oorlog verklaren aan Hitler en zijn Nazi-Duitsland, is de Tweede Wereldoorlog een feit.

Barre tijden breken aan en voor het gezelschap valt het doek. Totdat zij onverwacht betrokken raken bij het ondergronds verzet. Plotseling is er geen ruimte meer voor persoonlijk drama, maar gaat het werkelijk om leven en dood. Het acteertalent van het gezelschap wordt ingezet als wapen en zo bluffen en improviseren zij zich een weg door de oorlog en spelen alsnog de rol van hun leven.

To Be or Not to Be” is een toneelbewerking van de wereldberoemde gelijknamige film van de Joods-Duitse regisseur Ernst Lubitsch. Met deze film, die in het oorlogsjaar 1942 in de Amerikaanse bioscopen werd uitgebracht, streed Lubitsch met intelligente komedie en scherpzinnige satire tegen het absolute kwade en bewees dat humor en de lach ontwapenend kunnen zijn in de donkerste dagen.

Lees hier extra toelichting en achtergrond informatie voor To Be or Not to Be

Speeldata: 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 juni 2022 (verzet vanaf maart 2020)