2001 Dood doet leven

In 2001 speelde Kat
“Dood doet Leven”
Geregisseerd en  bewerkt door: Paul Meijer

In 1926 schreef de Rus Nikolaj Erdman zijn zwarte komedie “De Zelfmoordenaar”, dat door Stalin onmiddellijk in de ban werd gedaan, terwijl de schrijver zelf een aantal jaren Siberië als onvrijwillig vakantieoord kreeg aangeboden vanwege de in het stuk gegeven kritiek op de Russische politiek. Het stuk kwam jaren later, rond 1950 weer eens boven water en werd toen in Rusland maar ook daarbuiten algemeen erkend als een voortreffelijk blijspel. De inhoud: een werkloze man die op de zak van zijn vrouw moet teren, gaat dat zo tegenstaan dat hij overweegt zelfmoord te plegen. Anderen krijgen daar lucht van en er komen ineens allerlei mensen bij hem over de vloer: niet dat die mensen hem van zijn besluit willen doen terugkeren, integendeel. Wel vragen ze hem om te doen alsof hij zich voor hen van kant heeft gemaakt, zodat zijn dood betekenis krijgt voor iedereen. Een sluwe politicus probeert hem te laten zeggen dat hij tot zelfmoord is gekomen omdat diens partij niets te zeggen heeft. Een voormalige miss geeft als reden dat hij verliefd op haar is geworden, maar van haar af moest blijven. Een postbeambte wil dat hij zich namens alle postbeambten van het leven berooft en zelfs een man van de Kerk komt hem vragen rond te bazuinen dat hij zich zelf dood omdat hij het zo erg vindt, dat de banken in de kerken steeds leger blijven.

Kortom: alles draait om egoïsme, maar de werkloze voelt zich er wel bij: eindelijk is hij eens iemand die door iedereen wordt gewaardeerd en nu meetelt. Na de afscheidsbrunch die hij krijgt aangeboden is het tijd om zich voor het hoofd te schieten.

Daar heeft hij, nu het leven hem zo belangrijk maakt, niet zoveel trek meer in, maar netjes als hij is probeert hij wel om zichzelf van kant te maken. Als dat niet lukt trekt hij het boetekleed aan maar vindt bij niemand serieus gehoor. De afloop is hoogst bizar….

De Rolverdeling:
Simon de Gruyter:  William de Gouw; Maria: Barbara de Bonth;
Serafina: Lia van Korven;Margareta: Karin Bouman;
Alexander de Grootte: Kees van Buul; Aristide: Bert Sperber
Cleopatra: Esther van de Geld; Hector: Hariëtte Pijnenborgh;
Hypocrites: Kees Brok; Adeline: Karen van Bokhoven;
Oud vrouwtje: Brigitte van der Ven; Logeetje: Tom Boelen
Hamlette: Mechelien van Buul; Voorbijganger: Arno Lommers
Malanda Kartner: Wendy van Hulten;
Serveerster: Brigitte van der Ven;
Kok Cas: Arno Lommers; Elwood: Brigitte van der Ven;
Jake: Arno Lommers
[print_gllr id=2420 display=short]