2024 – De Familie Avenier “Ik”

D’n Bork in Nieuwkuijk wordt weer omgebouwd naar een Vestzaktheater.

K.A.T. speelt van 12 t/m 16 april het 3e en 4e deel van “De Geschiedenis van de Familie Avenier”, van Maria Goos. De regie is wederom van Peter Stax.
Het vertelt de belevenissen van een Nederlandse familie over een periode van vijftig jaar.
Maria Goos deelde de ontwikkelingen van de familie op in vier theaterstukken, met tijdsprongen van elk 15 jaar.
Deel 1 en 2 heeft K.A.T. in 2014 gespeeld, maar deze hoeft u niet gezien te hebben om het 3e en 4e deel, dat nu gespeeld wordt, te begrijpen.

Het is ieder jaar een uitdaging om een papieren script tot een ‘levend’ toneelstuk te maken. Toneelspelen valt onder een creatieve teamsport en dat maakt het een uitdagende hobby.
K.A.T. (Kuijks Amateur Toneel) heeft al vele uiteenlopende toneelstukken op de planken gezet, waar vaak nog over wordt nagepraat. Het mooiste is dan ook wanneer alles in het detail klopt en het grootste compliment is dat je dit terug hoort uit het publiek.

In het derde deel is het 1985. Met de titel “Ik” krijgen we de Familie Avenier te zien in een tijdperk van materialisme en individualisering. De kinderen zijn volwassen en er is zelfs al een eerste kleinkind, maar ondanks dat, is het vooral “ieder voor zich”. Geld blijkt belangrijker dan bloedbanden.

Het vierde deel, speelt op oudejaarsavond 1999. Er staat een nieuw millennium voor de deur. Aan de hand van de herinneringen van het oudste familielid, komen we er achter wat er met de familie in de laatste 15 jaar is gebeurd.Deel 1, “De ontdekking van de wereld”, speelt op de dag en de avond dat het jaar 1955 zal overgaan in het jaar 1956. De saamhorigheid in de familie is nog groot. Ze hebben samen de oorlog overleefd en zetten er hun schouders onder om van de toekomst iets moois te maken.

Deel 2, “De ontdekking van de ziel”, speelt vijftien jaar later in 1970. Er is veel gebeurd, niet alleen in de familie, ook de Nederlandse samenleving is veranderd. De Aveniers kunnen die veranderingen niet allemaal aan en de eerste barstjes worden zichtbaar. Het individu komt in deel 2 al meer op de voorgrond.

Kaartverkoop start op 1 maart 2024 en kosten 14,00 euro, te bestellen via info@kattoneel.nl