2017 Marathondans

In 2017 brengt KAT het toneelstuk “Marathondans” van Anthony Akerman.
Voorstellingsdata: 24, 25, 26, 27 en 28 maart 2017

Doorgaan, tot je er bij neervalt. Crisis. Tijden waarin mensen geen baan hebben en het lastig hebben.
Hoe moeten ze rond komen? Hoe moeten ze hun schulden betalen? Dat is een scenario dat heden ten dage zich afspeelt. Maar ook ten tijde van de voorstelling ‘Marathondans’.

Deze voorstelling speelt zich af in de Verenigde Staten van de jaren ’30. Na ‘The Roaring Twenties’ waarin alles mogelijk leek, waren er nu ander soort tijden aangebroken. Er was veel werkeloosheid, inflatie en armoede. Er werden in die tijden zogenaamde ‘Marathondansen’ gehouden; wedstrijden waarbij iedereen moest doordansen tot je er bij neerviel. Degene die dit het langste volhield, kreeg een geldprijs. Deze wedstrijden waren voor publiek toegankelijk en enorm populair. Honderden mensen keken toe hoe de dansparen zich vastklampten aan elkaar, zich doodvermoeid voortbewogen, terwijl ze al meer dan 500 uur bezig waren.

Er zijn zoveel parallellen te trekken met de huidige tijd. Denk alleen maar aan de reallife televisieprogramma’s waarin de mensen de vreemdste opdrachten moeten uitvoeren om te winnen, terwijl miljoenen televisiekijkers dit volgen. (Big Brother, Expeditie Robinson, Get the Fuck out of my house) of wat de vloggers doen om veel kijkers te halen, en zo veel reclame-inkomsten (StukTV, StreetLab).

In de voorstelling ‘Marathondans’ volgen we een aantal dansparen, de organisatoren van dit evenement en het begeleidend personeel. We zien hoe ze allemaal doorgaan. Omdat ze er iets bij te winnen hebben. Of omdat er niets te verliezen is.

Een voorstelling waarin veel te zien is, die bitter is en ook ontroert.

Kom mee juichen! Kom aanmoedigen! Kom kijken hoe mensen dansen, dansen en maar dansen, misschien wel tot ze er bij neer vallen. En dan kunt u zeggen; ik was erbij!
Regie: Michel Verdaasdonk

Aankondiging in Heusdense Courant en Weekblad Vlijmen drunen: