2014 – De Familie Avenier

Maria Goos – De familie Avenier, deel 1 en 2.

Speeldata: 4 | 5 | 6 | 7 | 8 april 2014

Regie: 

Een typisch Nederlandse familie en een samenleving in verwarring. De Geschiedenis van de Familie Avenier vertelt de belevenissen van een heel gewone Nederlandse familie over een periode van vijftig jaar. Het begint als de Tweede Wereldoorlog ruim tien jaar voorbij is. Het land wordt opgebouwd. We zitten diep in de jaren vijftig.

De ontdekking van de wereld (deel 1) speelt op de dag en de avond dat het jaar 1955 zal overgaan in het jaar 1956. In hun winkel moet Jan van zijn vrouw alle openstaande rekeningen innen. Aan de overkant van de straat zijn in het café – dat uitgebaat wordt door Pieternel, de zus van Jan en haar man – jazzmuzikanten komen binnenwaaien, op weg naar Parijs maar gestrand door autopech. Jazz, existentialisme en negers, opwindend, een beetje raar maar vooral magisch. Als de klok twaalf uur slaat, zingt de familie Avenier het Wilhelmus. Voor het eerst worden ze begeleid door een grammofoonplaat.

Het tweede deel, De ontdekking van de ziel, speelt vijftien jaar later. Er is veel gebeurd, niet alleen in de familie, ook de Nederlandse samenleving is veranderd. Het popfestival Kralingen is aan de gang. De meeste buurtkruideniers hebben het verloren van de grote supermarkten. Steeds meer mensen kopen een wasmachine. De NVSH (Nederlandse Vereniging voor Sexuele Hervorming) geeft druk bezochte cursussen in vrijen, partnerruil is iets wat je op z’n minst één keertje geprobeerd moet hebben. Er schijnt zelfs zoiets te bestaan als een zelf, dat wat je echt bent en daarnaar is iedereen naarstig op zoek. Naar zelfverwerkelijking. De samenleving emancipeert en polariseert. En de familie Avenier probeert het spoor niet kwijt te raken.

Lia van Korven – Rita
Arno Lommers – Jan / Mohammed
Ilse Theuns – Saar
Kees Brok – Janus
Anja vd Berk 
– Opa
Marij vd Ven – Oma
Jelle Lommers – Kleine Janus
Marco van Falier – Christ
Anne de Wijs –
Pieternel
William van Son – Theo
Berna vd Dungen – Toos
William de Gouw – Henk
Daphne vd Loo – Anneke
Hetty Michielse – Riekje

kinderen (deel 1)
Lola van Kessel 
Anneke
Maud Blitz – Riekje

Aankondiging Scherper:
FA_Scherper

De spelers speelden in onderstaand decor gemaakt door onze decorploeg.

panorama_Fam_Avenier1