2007 Alles voor de tuin!


Auteur: Edward Albee;
Regie: Ida Gerritsen – Schouten.

Op 30 en 31 maart , 1, 2 en 3 april  2007
speelde Toneelgroep K.A.T.
in zaal ‘D’n Bork’ , “Alles voor de tuin”

In augustus 2006 is K.A.T. enthousiast begonnen met repetities en voorbereidingen van deze zedenkomedie of wel tragikomedie.

“Alles voor de tuin” speelt in de woning van Jenny en Richard, in één van de voorsteden van een Amerikaanse grootstad. Jenny en Richard – een doorsnee aardig echtpaar – hebben een 15 jarige dochter, ze is op kostschool en dat kost handen vol geld.

Alles kost zoveel, ze komen telkens te kort – ze leven boven hun stand – maar ze verbeelden zich dat het niet anders kan.Om gelukkig te zijn moet je immers in een duur huis wonen met een prachtige tuin en lid zijn van een dure club.
Alhoewel Richard een behoorlijke broodwinning heeft, zou Jenny graag mee uit werken gaan maar Richard is daar niet voor te vinden.
Plotseling verschijnt mevrouw Toothe, zij biedt Jenny aan een paar middagen in de week bij haar te komen werken. Jenny wijst dit af, maar kan ze de verleiding weerstaan als ze ziet hoe madam letterlijk met geld smijt!

Met dit gegeven als basis maakte – Albee – een onbarmhartige tekening van een hedendaagse “beschaafde” samenleving, waarin alle leugen en bedrog geoorloofd is om aan het alles zaligmakende geld te komen en waarin volgens de principes van Mevr. Toothe, de dingen die moeilijk of gemakkelijk zijn om mee te leven, maar moet zien te vergeten.

“Alles voor de tuin ” is niet zomaar een oppervlakkige zedenkomedie met wat absurde plotwendingen. Een regelrechte aanval op burgerlijke zelfgenoegzaamheid, waarin de personages zich op één avond verliezen in  discriminatie, dronkenschap en uiteindelijk in een catastrofe……

“Alles voor de tuin” dateert uit 1968.

K.A.T. weet met trots te melden dat – onder de bezielde regie van Ida Gerritsen – Schouten er maar liefst vier debutanten optreden, die met de moeilijkheidgraad van hun rollen meteen in het diepe zijn beland. Elli van Hoeydonck speelt de puberale, eigenzinnige dochter “Robin”, Richard Bos en Berna van de Dungen spelen: “Perry en Cynthia” een sjiek echtpaar van de clubvrienden maar schijn bedriegt, Monique van Rijsbergen speelt “Beryl” een venijnige clubvriendin die graag opschept. Monique speelt deze rol samen met Brigitte van der Ven.  Zij hebben  wisselend in de uitvoeringen gespeeld.

ROLVERDELING:
Jenny – Hariëtte Pijnenborgh
Richard – Kees van Buul
Robin – Ellie van Hoeydonck
Jack – William de Gouw
Mevr. Toothe – Lia van Korven
Chuck – Arno Lommers
Beryl – Monique van Rijsbergen / Brigitte van der Ven
Gilbert – Kees Brok
Louise – Anja van den Berk
Cynthia – Berna van den Dungen
Perry – Richard Bos.
[print_gllr id=2523 display=short]